Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

13 listopada 2015

Ciasto na piernik świąteczny - leżakujący


1,5 kg mąki (8 szklanek) 
1,5 szkl cukru
1 margaryna
250 g miodu
0,5 szkl wody
20 g amoniaku
1 niepełna łyżka sody
przyprawa korzenna (ja dodaję 2 op z Prymatu)
5 jajek



Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając drewnianą łyżką dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. Gdyby się okazało ze jajka były małe, a ciasto zbyt twarde można dodać jeszcze jedno , wyrobić by ciasto było gładkie,  otoczyć w mące (użyć takiej ilości by się nie kleiło)  i przechowywać w woreczku lub pojemniku ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce.
Piec małe pierniczki lub piernik w blaszce, po czym przełożyć marmoladą i polać polewą czekoladową.



Historia przepisu: Kiedyś w roku 1993 usłyszałam u teściowej ze w Radiu Maryja zakonnica będzie podawać przepis, poleciałam po kartkę i długopis, spisałam i zaraz postanowiłam upiec.
Oczywiście zrobiłam błąd bo jedną partię upiekłam od razu.. ups, niestety, nie wyszły, zlały się w jeden wielki suchy placek .. Resztę zostawiłam jak kazano w przepisie i upiekłam po 2 tyg .. tym razem były już dobre. Jednak polecam robić ciasto dużo wcześniej co najmniej 2 mies przed świętami. 








opublikowany w


2 komentarze:

  1. Święta za niedługo i warto sobie od świeżyć właśnie takie przepisy. Zawsze lubię dekorować pierniczki i domek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę super to wyszło. Widzę że masz nie tylko umiejętności kulinarne ale i plastyczne i fotograficzne.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...