Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

13 grudnia 2015

Skrzydełka marynowane


1 skrzydełek ok 1 kg
marchewka
pietruszka
2 cebule
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
pieprz
1 szkl octu
2 szkl wody
ziele angielskie
listek laurowy
kilka plasterków limonki
mąka
2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia


Skrzydełka umyć zalać wodą, dodać marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie i ugotować, niezupełnie na miękko.. ok 20 min na wolnym ogniu. Skrzydełka wyjąć , osączyć.
Panierować w mące jajku i bułce tartej, smażyć na zloty kolor.
Ułożyć skrzydełka w pojemniku.
Przygotować zalewę. Wodę, ocet , sól, cukier, cebulę pokrojoną w plastry i przyprawy zagotować.
Lekko przestudzić i zalać zalewą skrzydełka. Wystudzić, zamknąć pojemniki i odstawić do lodówki na ok 3 dni.




Skrzydełka można również włożyć do słoika , zalać gorącą zalewą, zamknąć i obrócić do góry dnem, tak przechowają się dłużej. 



3 komentarze:

  1. Jak dla mnie to całkowicie nowa odsłona skrzydełek. Wyglądają obłędnie. Szkoda tylko,że strasznie mało mięsa jest na nich, ale to tylko zdanie faceta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie. Moja mama chce takie zrobić na Święta :). Mogę ukraść przepis?

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście.. proszę wypróbować ..

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...