Ciasto kokosowo - jabłkowe


Do tego ciasta użyłam pianę która wytwarza się przy robieniu soku z jabłek w sokowirówce.
Osączyłam ją długo na sicie aż przestało zupełnie kapać.
Pomyślałam ze szkoda wyrzucić taką fajną piankę jabłkową :)




1 szkl maki pszennej
1 szkl mąki krupczatki
3 żółtka
200 g masła
0,5 szkl cukru
szczypta proszku do pieczenia

jabłkowa pianka z kokosem
3 białka
600 g piany jabłkowej
200 g wiórek kokosowych
0,5 szkl cukru

Składniki na ciasto wkładamy do miski i ugniatamy aż powstanie cos w rodzaju mokrej kruszonki.
Formę smarujemy masłem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
wykładamy ciasto i ugniatamy niezbyt mocno.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st i pieczemy ok 15 min

W tym czasie ubijamy białka, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze ok 7 min , dodajemy piankę jabłkową i wiórki kokosowe , mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto.
Pieczemy jeszcze ok 30 min .. Po wyjęciu jeszcze gorące, posypujemy startą czekoladą, lub robimy polewę.




Komentarze

  1. ale teraz mam smaka, będzie za mną chodzić cały czas ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.