Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

23 lipca 2016

Tarta z kurkami i bryndzą



ciasto
1,5 szkl mąki
150 g masła
2 żółtka
szczypta soli

nadzienie
200 g kurek
250 g bryndzy
pół szkl mleka
2 białka
sól
pieprz
odrobina żółtego sera
masło do smażenia
pół cebuli


Kurki myjemy, na patelni rozgrzewamy masło i  wkładamy kurki i drobno posiekaną cebulkę,
Smażymy do odparowania całego płynu, aż kurki zaczną się lekko rumienić, zdejmujemy z ognia.

Z mąki żółtek i masła zagniatamy ciasto, z odrobiną soli do smaku, wylepiamy formę tradycyjną do tarty. Podpiekamy w temp ok 200 st przez 15 min.
Bryndzę miksujemy przy pomocy blendera razem z mlekiem i białkami, z dodatkiem soli i pieprzu , można dodać odrobinę chili w płatkach.
Na podpieczone ciasto wykładamy kurki i zmiksowaną bryndzę. Posypujemy lekko serem żółtym i pieczemy 20 min w temp 200 st.







1 komentarz:

  1. Wygląda jak złoty medal! :D Przepiękna i na pewno bardzo pyszna! :D

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...