Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

9 listopada 2016

Tarta grzybowa na spodzie orkiszowym pełnoziarnistym


1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag
0,5 szkl luksusowej Młynomag
200 g masła
2 żółtka
sól
szczypta proszku do pieczenia

200 g świeżych grzybów (opieńki kanie)
1 cebula
olej do smażenia
sól
pieprz
300 ml śmietany 18%
2 jajka
szczypta estragonu


Z mąki, masła i żółtek zagniatamy ciasto z dodatkiem szczypty proszku do pieczenia i soli.
Wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy.

Grzyby i cebulę kroimy , podsmażamy (kanie zostawiamy bez smażenia) Odparowane grzybki studzimy. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami do smaku.

Spód tarty podpiekamy w temp 180 st przez ok 15 min.
rozkładamy równomiernie grzybki podsmażane i na wierchu kanie. Zalewamy śmietaną z jajkami i wstawiamy ponownie do piekarnika na pół godziny, pod koniec można urichomić termoobieg dla lepszego przyrumienienia.



Młynomag to najlepsze mąki do każdej kuchni i dla każdej kucharki. Od delikatnych ciastek do żytnich ciężkich chlebów. Można z nich zrobić wszystko. Polecam Młynomag do najlepszych tart na świecie. 

2 komentarze:

  1. Opieńki wymagają koniecznie obgotowania i odlania wody. Zawierają trujące substancje, które giną w gorącej wodzie.
    To jedne z niewielu grzybów, które są
    lekceważone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Opieńka miodowa jest grzybem jadalnym – należy spożywać ją tylko po obróbce termicznej". Skoro więc była smażona i duszona i zapiekana to nie jest surowa .

      Usuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...