Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

3 grudnia 2016

Bliny orkiszowo gryczane



500 ml mleka
10 g drożdży
pół szkl mąki luksusowej Młynomag
3/4 szkl maki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag
pół szkl mąki gryczanej
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli


Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy , następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż ciasto będzie miało konsystencję gęstniejącej śmietanki, (gęściejsze niż na tradycyjne naleśniki) Smarujemy patelnię smalcem i smażymy bliny na wielkość patelni, jak naleśniki. Podajemy np na słodko z marmoladą jabłkową.






1 komentarz:

  1. Fajnie, że jest dodatek mąki orkiszowej. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...