Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

3 grudnia 2016

Śledzie panierowane w marynacie

600 g śledzi świeżych
cytryna
sól
pieprz
mąka
2 jajka
bułka tarta
tłuszcz do smażenia

na zalewę
1,5 szkl wody
1 szkl octu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 duza cebula
1 marchewka
ziele angielskie
pół łyżeczki oregano
listek laurowy
1 łyżeczka gorczycy białej
4 kawałki pomidora suszonego


Śledzie myjemy i osączamy na sicie, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok godzinę.
W tym czasie przygotowujemy zalewę. Cebulę i marchewkę kroimy na plasterki, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą i octem. Doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy pod przykryciem .

Śledzie Panierujemy w mące, jajku i buce tartej, smażymy na złoty kolor i układamy w naczyniu, przekładając cebulą i marchewką z zalewy. Na koniec wlewamy całą zalewę i odstawiamy do zupełnego wystygnięcia. Po ok 3 dniach marynowane śledzie można juz jeść.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...