Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

16 kwietnia 2017

Sernik tradycyjny


Tradycyjny ponieważ przygotowany bez użycia maszyn, mikserów, robotów itp.
Tylko makutra, wałek i rózga do białek. 

ciasto
2 szkl mąki tortowej
0,5 szkl cukru
szczypta proszku do pieczenia
200 g masła
2 żółtka


masa serowa
1 kg sera (twarogu wiejskiego)
250 g masła
2 szkl cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier cytrynowy Delecta
przyprawa do sernika Delecta
6 jaj
otarta skórka z cytryny
sok z połowy cytryny
2 garście suszonej żurawiny



Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na dno formy (duża tortownica lub blaszka o wym ok 22x33 cm)
Ser przekręcamy przez maszynkę do mięsa.
Ucieramy masło w makutrze przy pomocy wałka z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku, następnie mąkę ziemniaczaną, przyprawę do sernika, otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny i stopniowo po łyżce dodajemy ser. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek , dodajemy żurawinę i mieszamy masę dokładnie.
Ciasto podpiekamy ok 15 min w temp 180 st. Wykładamy masę serową i dekorujemy resztą ciasta w kratkę lub inne dekoracyjne formy
Sernik pieczemy przez godzinę w temp 180 st. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy w formie.






2 komentarze:

  1. Podoba mi się taka dekoracja sernika:) ale na aż tak "naturalną" metodę przygotowania nie dałabym się namówić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale warto bylo :) zawsze juz tak będę robic sernik.

      Usuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...