Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

20 czerwca 2017

Małpi chlebek



500 g mąki pszennej tortowej
10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
1 szkl mleka
80 ml wody
50 g cukru
1 łyżeczka soli
30 g masła, roztopionego

posypka

1 szklanka brązowego cukru (w razie braku może być biały)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kakao
Cukier i cynamon i kakao mieszamy

115 g masła, roztopionego, do obtoczenia kulek

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn). Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski , przykrywamy ściereczką i   odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości .

Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżeczką i formujemy małe kulki , wielkości moreli lub mniejsze.

Przygotowujemy formę babkową, smarujemy masłem. Uformowane kulki obtaczamy najpierw w roztopionym i przestudzonym maśle a następnie w cynamonowo-kakaowej posypce i układamy w formie aż do zużycia całego ciasta. Po ułożeniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.

Pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjmujemy i natychmiast przełkładamy z formy na talerz. Podajemy najlepiej na ciepło .









2 komentarze:

  1. Jest cudowny! Pyszności :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje za ten przepis. Muszę go wypróbować, bo wygląda naprawdę super.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...