Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

26 kwietnia 2018

Ciasto budyniowo-maliowe


ciasto
1 szkl mąki pszennej tortowej
0,5 szkl mąki krupczatki
125 g masła
2 żółtka
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

2 budynie waniliowe
3/4 l mleka
6 łyżek cukru

maliny ok 400 g
2 galaretki malinowe

Ciasto zagniatamy i wyklejmy dno tortownicy . Podpiekamy ok 15 min . w temp 180st
Budyń gotujemy z cukrem. Trochę malin posypujemy na cieście, oblewamy budyniem i pieczemy ok 20 min. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Maliny wkładamy do naczynia, dolewamy wody tyle by było z owocami 1 litr i gotujemy , od zagotowania wystarczy chwilka. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretki. Przestudzone wylewamy na wystudzone juz ciasto i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.




4 komentarze:

  1. Ja poczekam aż dojrzeją malinki w moim ogrodzie, ale przepis zapisuję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani to ma talent do pieczenia! Pysznie wygląda to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm! Wygląda obłędnie! :) Przymierzałam się właśnie do zrobienia jakiegoś ciasta i akurat ten przepis - idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny przepis! Akurat na wiosenne pieczenie ;)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...