Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

5 grudnia 2018

Szakszuka z mięsem i papryką

Szakszuka z mięsem i papryką



SKŁADNIKI:

500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 czerwona papryka
3 pomidory
1 średnia cebulka
200g przecieru pomidorowego
sól, pieprz
bazylia
czosnek
1 suszona papryczka chilli
3 jajka
masło do smażenia


PRZYGOTOWANIE:
Szakszuka z mięsem i papryką
Cebulkę siekamy drobno, podsmażamy na odrobinie masła. Mięso podsmażamy, dodajemy cebulkę i chwilę dusimy. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa, następnie kroimy paprykę i dusimy wszystko razem 15-20 minut. Dolewamy przecier pomidorowy i dosypujemy przyprawy (papryczkę chilli kroimy na mniejsze kawałki) i posiekany czosnek. Dusimy jeszcze 10 minut a następnie podnosimy pokrywkę, aby płyn odparował. Gdy sos stanie się gęsty wybijamy na wierzch delikatnie jajka i przykrywamy - trzymamy na ogniu aż białko się zetnie. Podajemy ze świeżym pieczywem.

4 komentarze:

  1. Interesujący pomysł na szybkie danie :-) Na pewno warto wypróbować przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedawno poznałem to danie i muszę przyznać, że jest naprawdę pyszne! Muszę spróbować tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersji jest tyle, ile gotujących :) Warto wypróbować wiele kombinacji! My uwielbiamy :)

      Usuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...