4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
masa
pół szkl mielonych orzechów laskowych
100 ml mleka
pół szkl cukru pudru
125 g masła
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżka wódki
2 łyżeczki kakao
masa śliwkowa do nadzienia;
100 g suszonych śliwek
50 g masła
1/3 tabliczki czekolady
do dekoracji
bita śmierana
czekolada
orzechy
Jajka z cukrem ubijamy do rozpuszczenia cukru, dodajemy proszek do pieczenia mąkę . Ubijamy jeszcze ok 5 min, Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w temp 180 st przez 10 min.
Wyjmujemy roladę na ściereczkę, zdejmujemy papier i zwijamy ze ściereczką w rulon.
Odkładamy do wystudzenia.
Zmielone orzechy, zalewamy wrzącym mlekiem. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo orzechy i doprawiamy masę sokiem z cytryny, kakao i alkoholem.
Miękkie masło śliwki i rozpuszczoną czekoladę wkładamy do kubka blendera i szybko blendujemy na jednolitą masę.
Do środka rolady przy pomocy woreczka układamy masę śliwkową
Resztę ciasta smarujemy masą orzechową i zwijamy roladę. Schładzamy w lodówce. Dekorujemy bitą śmietaną, polewą czekoladową i orzechami.
Roladę jadłem ostatnio u mojej babci - wieki temu. Chętnie spróbuję tego przepisu :)
OdpowiedzUsuń