1 duży słoik pieczarek marynowanych
2 średnie ziemniaki
2 duże marchewki
pierś z kurczaka
2-3 ogórki konserwowe
szczypiorek
natka pietruszki
kilka listków czosnku niedźwiedziego
300 ml słoik majonezu
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, posypujemy solą i pieprzem ziołowym, można lekko oprószyć mąką i smażymy przez ok 10 min. studzimy i odkładamy do miseczki.
Naczynie o prostym dnie (może to być salaterka lub niewielka tortownica) wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy pieczarki posypujemy posiekaną zieleniną. Następnie posypujemy tartym ziemniakiem i lekko solimy i posypujemy pieprzem, kładziemy cienką warstwę majonezu. Startą marchewkę znów zieleninkę , smażony kurczak, majonez, posiekany w drobną kostkę ogórek, znów marchewkę majonez i na koniec ziemniak, posypujemy przyprawami, ubijamy lekko sałatkę, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Przed wyjęciem sprawdzamy czy folia nam odejdzie od naczynia i wykładamy sałatkę na talerz do góry dnem. zdejmujemy folię i gotowe. Sałatkę można udekorować jadalnymi kwiatkami lub listkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.