ciasto
2 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki graham
125 g masła
2 żółtka
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
kurki
1 malutka cebulka
1 łyżka masła
udko z kurczaka
szczypiorek
zioła (u mnie oregano, hyzop)
polewa serowa
300 ml śmietany 18%
125 g twarogu
60 g żółtego sera
sól
pieprz
pół łyżeczki suszonych pomidorów
Udko z kurczaka myjemy, mięso oddzielamy od kości i kroimy dość drobno, niekoniecznie równo.
Kurki myjemy pod bieżącą wodą i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy kurki z małą posiekaną cebulką. Kiedy odparują zdejmujemy z patelni i kładziemy mięso. Również podsmażamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Zagniatamy ciasto i wylepiamy formę do tarty, rozmiar standard. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temp 180 st przez 14 min. Mięso mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i ziołami.
Śmietanę twaróg żółtka i żółty ser (odrobinę tartego sera możemy zostawić do posypania) dodajemy przyprawy, rozbijamy przy pomocy blendera na jednolitą masę.
Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, rozkładamy mięso z zieleniną, po czym zalewamy połową polewy. Zapiekamy przez 10 min. Na wierzch wykładamy kurki i zalewamy resztą polewy. Posypujemy niewielką ilością sera. Zapiekamy jeszcze 15 min. Tartę podajemy z sałatami sezonowymi.
To już wiem co u mnie dziś na obiad! [:
OdpowiedzUsuń