Dotego ciasta dobrze jest zaopatrzyć się w rant ponieważ będzie wysokie i jeśli nie mamy wysokiej blaszki moze zacząć wypływać ;)
Składniki na blachę o wymiarach 23 x 23 cm:
Biszkopt:6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
600 ml mleka
1 żółtko
pół szklanki cukru2 budynie śmietankowe bez cukru
200 g masła
dodatkowo
2 op biszkoptów
Polewa:
250 g masła
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku1 łyżka kakao
Wykonanie ;
Biszkopt;
Białka oddzieliamy od żółtek. W misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy partiami cukier po czym ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i przes sitko dodajemy produkty suche (mąkę kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy na wolniejszych obrotach nmiksera.
Ciasto wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy biszkopt w temperaturze 170'C około 25- 30 minut. Przestudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
Masa;
Do garnka wlewamy mleko, odlewamy pół szklanki. Mleko w garnku należy zagotować z cukrem. Do mleka w szklance wsypujemy proszek budyniowy i dodajemy żółtko, energicznie mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy wymieszany w szklance budyń. Całość gotujemy do zgęstnienia masy, ciągle mieszając, aby budyń się nie przypalił. Przykrywamy folią spożywczą bydyń tak by przykleiła sie do powierzchni (unikniemy twardej skórki na budyniu) Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce ucieramy masło na puch, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń. Można dodać trochę soku z cytryny do masy.
Do blachy, w której był pieczony biszkopt wkładamy jeden blat, smarujemy połową kremu budyniowego, przykrywamy drugim blatem i smarujemy resztą kremu i ustawiamy na stojąco biszkopty wbijając je w krem.
Polewa
Masło, wodę i cukier włożyć do garnka i lekko podgrzać by masło i cukier mogły się rozpuścić. Schłodzić, następnie roztopione masło mieszamy mikserem z mlekiem w proszku. Polewę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
Na biszkopty wylewamy na przemian raz jasną i ciemną polewę. Całe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Biszkopty można nasączać kawą, ponczem, lub odrobiną alkoholu
Wygląda interesująco ;)
OdpowiedzUsuńWesołych kochani!
OdpowiedzUsuńAby 2021 był dla nas łaskawszy :)