1 kg fileta z kurczaka
17 g soli
szczypta majeranku
szczypta lubczyku
szczypta ulubionych ziół
2 łyżki żelatyny
Mięso myjemy i osuszamy na sicie. Kroimy w plastry lub na kawałki po czym te kawałki nakłuwamy lub lekko rozbijamy młotkiem do mięsa (w celu naruszenia powłoki by była bardziej podatna na sklejenie) zasypujemy solą , żelatyną i przyprawami i układamy ciasno w szynkowarze (należy użyć wewnątrz specjalnego woreczka) Ubijamy mięso przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Przyciskamy pokrywką i sprężyną i odstawiamy do lodówki do następnego dnia.
W garnku rozgrzewamy wodę i wstawiamy szynkowar. Parzymy w 75 st przez półtorej godziny.
Po upływie tego czasu wyjmujemy i na kilka minut wstawiamy szynkowar do zimnej wody a potem odstawiamy do wystudzenia i na koniec do stężenia w lodówce.
Po wyjęciu możemy się delektować pyszną dietetyczną drobiową wędlinką.
Szczerze to moim zdaniem taki filet jest idealny.
OdpowiedzUsuńSzczególnie jak posiada się szynkowar :D