800 g karkówki
2 marchewki1 pietruszka
1 papryka czerwona
800 g ziemniaków
1 duża cebula
mała główka kapusty
sólpieprzpieprz ziołowy staropolski
olej do marynaty i kilka łyżek do garnka.
rozmaryn
200 ml wina czerwonego półsłodkie lub półwytrawne
200 ml wody
1 łyżka smalcu
Mięso kroimy dzień wcześniej możemy je trochę ponakłuwać , solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą. Odkładamy w naczyniu do lodówki.
Z kapusty zdejmujemy liście w całości. Warzywa kroimy w plastry, lub ćwiartki.
Do uprzednio wyszorowanego garnka wkładamy łyżkę smalcu i rozsmarowujemy je po dnie i na boki. Wykładamy dno liśćmi kapusty, Układamy zamarynowane mięso. na mięso marchewkę i ziemniaki , solimy i pieprzymy, potem cebulę i na koniec paprykę, znów trochę solimy do smaku i posypujemy pieprzem oraz rozmarynem. Wlewamy kilka łyżek oleju, wino i wodę, Całośc okrywamy liśćmi kapusty i wstawiamy na rozpalone ognisko. Od momenty zagotowania 2 godziny na wolnym ogniu i żarze dla karkówki to czas wystarczający. Potem tylko delektujemy się soczystym mięciutkim mięskiem i aromatycznymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.