Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

25 stycznia 2021

Karkówka z kociołka


 porcja na ok 4-5 osób

800 g karkówki

2 marchewki

1 pietruszka

1 papryka czerwona

800 g ziemniaków

1 duża cebula

mała główka kapusty 

sól

pieprz

pieprz ziołowy staropolski

olej do marynaty i kilka łyżek do garnka. 

rozmaryn

200 ml wina czerwonego półsłodkie lub półwytrawne

200 ml wody

1 łyżka smalcu 


Mięso kroimy dzień wcześniej możemy je trochę ponakłuwać , solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą. Odkładamy w naczyniu do lodówki.  

Z kapusty zdejmujemy liście w całości.  Warzywa kroimy w plastry, lub ćwiartki.  

Do uprzednio wyszorowanego garnka wkładamy łyżkę smalcu i rozsmarowujemy je po dnie i na boki. Wykładamy dno liśćmi kapusty,  Układamy zamarynowane mięso. na mięso marchewkę i ziemniaki , solimy i pieprzymy, potem cebulę i na koniec paprykę, znów trochę solimy do smaku i posypujemy pieprzem oraz rozmarynem.  Wlewamy kilka łyżek oleju, wino i wodę, Całośc okrywamy liśćmi kapusty i wstawiamy na rozpalone ognisko. Od momenty zagotowania 2 godziny na wolnym ogniu i żarze dla karkówki to czas wystarczający. Potem tylko delektujemy się soczystym mięciutkim mięskiem i aromatycznymi warzywami. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...