Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

12 marca 2021

Jajka marynowane w czerwonym winie





10 jajek

1/2 szklanki octu winnego

3 łyżki cukru

0,5 łyżeczki soli

0,5 szklanki czerwonego słodkiego wina

3 ząbki czosnku

2 zliście laurowe

2 ziarna ziela angielskie

5 ziaren pieprzu czarnego

1 ostra papryczka 

Jajka gotujemy na twardo,obieramy ze skorupek, aby  nie uszkodzić białka i układamy w słoiku. Między jajka wkładamy pokrojoną papryczkę bez ziarenek.

Do garnka wlewamy ocet i wino, dodajemy cukier, sól, obrany czosnek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Wszystko podgrzewamy aż będzie gorące ale nie wrzątek.Gorącą marynatą zalewamy przygotowany wcześniej słoik z jajkami. Zakręcamy odstawiamy do wystudzenia. Zimny słoik wstawiamy do lodówki na minimum 7 dni, aby przeszły smakami i złapały ładny kolor. W pierwszych 3 dniach co najmniej raz dziennie wstrząsnamy delikatnie słoikiem, aby jajka równo się zabarwiały.

1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...