sól
pieprz
sos sojowy
1 marchewka
1 duża cebula
1 kg ziemniaków
kilka liści kapusty
1 kieliszek wina
1 szkl wody
1 łyżka smalcu do posmarowania kociołka
przyprawy; majeranek, hyzop, papryka, sól, pieprz
Kaczkę myjemy i dzielimy na porcje, nacieramy solą, pieprzem i sosem sojowym i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Obieramy siemniaki, i kroimy w ćwiartki, kroimy w grube plasterki marchewkę i cebulę w piórko.
Przygotowujemy kociołek; na początku smarujemy kociołek smalcem wykładamy liście kapusty na dnie i bokach. układamy porcje kaczki. Ziemniaki,cebulę i marchewkę skrapiamy olejem i posypujemy przyprawami po czym wykładamy na porcjach kaczki. Wlewamy wino i wodę do środka, okrywamy kapustą i ustawiamy na ognisku. Dusimy na małym ogniu ok półtorej godziny.
WOW, zjadłabym taką kaczuszkę ze smakiem, ale w bloku jej nie zrobię:) Zazdroszczę tego kociołka! Kaczka na bank była pyszna:)
OdpowiedzUsuńMniam wygląda obłędnie, jak tylko zrobi się bardziej ciepło to w niedzielę taki kociołek zrobię. Idealne danie na obiad niedzielny. Ja nie jestem super kucharką, ale własnie testuje znalezione przepisy w necie, i nie zawsze mi się udaje, ostatnio tutaj http://cozjesz.pl/ znalazłam też proste przepisy. No mój mąż jest zadowolony z obiadków.
OdpowiedzUsuń