ciasto
450 g mąki pszennej
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
Do mąki dodajemy sól i olej, zalewamy wrzątkiem i mieszamy łyżką. Kiedy ciasto przestygnie, zagniatamy ręcznie. Przykrywamy ściereczką i odkłądamy do wystygnięcia.
nadzienie
1 szkl kaszy gryczanej
500 g kapusty kiszonej
garść grzybów suszonych
pół cebuli
olej do smażenia
sól
pieprz
szczypta kminku
Kaszę gotujemy w 2 szkl, wody aż wchłonie płyn i odstawiamy pod przykryciem.
Namoczone grzyby gotujemy osobno i pozostawiamy wywar.
Kapustę przepłukujemy na sicie. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy kapustę (dobrze jest ją nieco posiekać by była drobniejsza) Dodajemy kapustę i pokrojone drobno grzybki, Przyprawiamy solą i pieprzem oraz kminkiem i dusimy pod przykryciem podlewając wywarem z grzybów, w razie potrzeby wodą aż do miękkości. Kapustę mieszamy z kaszą i lepimy pierogi.
Bardzo mi się podoba, wykorzystam.
OdpowiedzUsuńZwykle robilam z kaszą i twarogiem, albo tylko z kapustą. A mozna nawet z mięsem.