40 dkg ziemniaków
1 cebula
3 jajka
25 dkg mąki
250 ml. maślanki
250 ml. śmietany
sól, pieprz,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smarowania gofrownicy
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zemleć.( ja zawsze daję zwykłe z obiadu mięte ziemniaki ) Cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do dużej miski wlać śmietanę, maślankę i żółtka, wymieszać.
Dodać masę ziemniaczaną i cebulę, doprawić solą i pieprzem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować i na koniec dodać pianę z białek.
Piec w gofrownicy 4-8 min.
Podawać z twarożkiem ze szczypiorkiem na pikantno przyprawionym.
Przepis opublikowany w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.