50 dag zielonych owoców nasturcji,
2 szalotki,
1 papryczka
chili,
2 listki laurowe,
po 7 ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
1/2łyżeczki nasion gorczycy
3 łyżki cukru,
1 łyżka soli,
2 szklanki białego octu winnego 6%.
Owoce przebrać i umyć, wrzucić do osolonego wrzątku, pogotować ok10 minut.
Odcedzić, nałożyć do malutkich słoiczków. Ocet zagotować z przyprawami, cebulkami
i posiekaną papryczką. Zlać kapary gorącą zalewą, zamknąć i pasteryzować 20 min. Do
zalewy nie dodawać soli, jedynie do wody w której się gotują. Dobre do dekorowania
potraw, sałatek i sosów.
z powodzeniem mogą zastąpić kapary... niestety nie mam bo w tym roku nie sadzilam nasturcji.. ale robilam ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.