50 dkg winnych jabłek
20 dkg dojrzałych mięsistych pomidorow
1 duża cebula
1 szklanka cukru
1 szklanka octu winnego
2-3 łyżki wody
pół łyżeczki mielonego imbiru
ćwierć łyżeczki mielonych goździkow
1 łyżeczka mielonych goździkow
1 łyżeczka ostrej musztardy
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego pieprzu
Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę,
włożyć do rondla ,
lekko skropić wodą, rozprażyć, a później dusić pod przykryciem, aż się rozgotują.
Wymieszać je z drobniutko posiekaną cebulą
oraz obranymi ze skórki i pokrojonymi na ćwiartki pomidorami,
wlać ocet i gotować na niewielkim ogniu około 30 min,
a następnie zmiksować, przetrzeć przez sito,
dodać cukier, przyprawy i musztardę.
Mieszając, gotować na małym ogniu dalsze 30 min.
Gęstą pastę rozłożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć,
pasteryzować przez 10-15 min (można też pasteryzować na sucho)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.