Pikantne udka w śliwkowym sosie









3 udka
kosteczka knorr paprykowa
kosteczka knorr bazyliowa
papryka mielona 1 łyżeczka
2 suszone śliwki
odrobina suszonej jarzynki mieszanki
3-4 łyżeczki mąki kukurydzianej
1,5 szkl wody
tłuszcz do smażenia

Udka obsmażyć z obu stron i włożyc do naczynia do duszenia (głęboka patelnia z przykrywką) posypać pokruszonymi kosteczkami, bazyliową i papryczkową oraz papryką, dodać jarzynkę (pod spód) pokrojone śliwki suszone i podlać wodą.
Dusić ok 40 min. Udka wyjąć, sos podprawić mąką kukurydzianą i zmiksować blenderem na jednolitą konsystencję .. Podawać wedle uznania z ziemniakami lub fasolką szparagową czy ryżem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.