Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

21 listopada 2010

Kurczak faszerowany - imbirowy.





500 gr mięsa mielonego
50 gr korzenia imbiru
50 gr papryki czerwonej
1 bułka
2 jajka
sól,pieprz
pół łyżeczki majeranku
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki imbirowego sosu z soją
1 łyżeczka przyprawy do drobiu
pół łyżeczki czerwonej mielonej papryczki
1 duże jabłko
3-4 goździki




Kurczaka umyć i oczyścić. I przystąpić to wyjmowania kości zaczynając od nacięcia kuperka który powinien zostać z kosteczką.. Powoli małym ostrym nożem nacinać dookoła, odciąć udka i skrzydełka od środka i wyjąć cały korpus. Potem od środka wyciąć kostki z udek tak by zostały tylko w pałeczkach i skrzydełkach. Kurczaka wewnątrz posolić i zawiązać sznureczkiem szyjkę, nadmiar skóry odciąć. Przygotować nadzienie; Mięso mielone wymieszać z jajkami pokruszoną bułką, dodać drobno posiekany imbir, paprykę, sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu imbirowego Tao-Tao i dobrze wymieszać. Nadzienie włożyć do wnętrza kurczaka spiąć wykałaczkami i zasznurować sznureczkiem, zawiązać. Wierzch kurczaka posmarować wymieszanym sosem imbirowym (2 łyżki) i sosem sojowym (1 łyżka) z przyprawą do drobiu i czerwoną papryczką. Włożyć do naczynia i odstawić na ok 12 godzin do lodówki. Piec na ruszcie ok 2 godziny w temp 220 st . Pod rusztem ustawić naczynie z wodą do którego wrzucić goździki . Wierzch kurczaka obłożyć pokrojonym w cienkie plasterki jabłkiem. Kiedy jabłko nam się przypala należy je wymienić na nowe a przypalone można wrzucić do wody pod kurczakiem.. Pod koniec pieczenia, ostatnie pół godziny pieczemy już bez jabłek polewając sosem z naczynia pod rusztem. Gdyby kurczak za słabo się rumienił można na sam koniec posmarować odrobiną miodu rozrobionego z wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...