Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

23 listopada 2010

Zawiniątka z warzywami w Tao-Tao

Wspaniale danie ze smakiem wschodu. 



500 gr wieprzowiny (karkówka, łopatka)
300 gr brokuła
300 gr fasolki szparagowej obgotowanej
3 łyżeczki sosu imbirowego z soją Tao-Tao
2 łyżki sosu sojowego
pieprz grubo mielony
chrzan wasabi
50 gr grzybków (mogą być mrożone)
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki czosnku
przyprawa Gyros
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
200 gr makaronu spaghetti

Mięso pokroić na pasy ok 15 x 4 cm. posypać pieprzem, czosnkiem, przyprawą Gyros solą i polać sosem imbirowym Tao-Tao wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę. Po tym czasie każdy pasek mięsa rozłożyć posmarować delikatnie chrzanem wasabi, zrolować i spiąć wykałaczką. Przysmażyć ze wszystkich stron na tłuszczu, podlać ok 200 ml wody, dodać obgotowane wcześniej grzybki (jeśli mrożone- rozmrozić) dodać sos sojowy, cukier i dusić do miękkości , w razie potrzeby dolać wody. Kiedy mięso już jest miękkie wyjąc je do naczynia i trzymać w ciepłym miejscu pod przykryciem. w tym czasie do sosu włożyć fasolkę szparagową i brokuł pokrojony na różyczki. lekko przemieszać i udusić do miękkości i ugotować osobno makaron.

Podawać mięso po 2- 3 zawiniątka, trochę makaronu zwiniętego w gniazdka i warzywa .. sos z grzybami odlać do osobnej miseczki i używać do polania makaronu..




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...