Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

4 lutego 2011

Udka duszone z marchewką



2 udka
1 cebula
4 marchewki
przyprawa do drobiu
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
szczypta bazylii
szczypta majeranku
pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
pół szklanki bulionu
natka pietruszki



Udka oczyścić, osuszyć i przyrumienić z obu stron, na ten sam tłuszcz włożyć posiekany czosnek , kolejno cebulę i pokrojoną w słupki marchewkę, lekko przysmażyć i podlać bulionem. Na wierzchu ułożyć udka i posypać przyprawami, przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu ok 40 min. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami lub z ryżem.posypać natką pietruszki. Równie dobrze smakuje bez dodatków.

2 komentarze:

  1. Pychota.Ja jeszcze dodaję ziemniaki pokrojone jak marchewka w słupki(do lekko podduszonej marchewki).Ziemniaczki podduszone razem są pyszne. No i najważniejsze,że nie tracimy z warzyw to co w nich najcenniejsze. No i pomysł na szybki obiadek jest. Mniam, mniam. Lubię to.:-)
    Całuski:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje za wizytę i komentarz :)
    Jeśli o mnie chodzi to praktycznie nie jadam ziemniaków .. dietka :) ale warto spróbować kiedyś.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...