Prawa autorskie
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..
23 czerwca 2011
Pulpety z kaparami w sosie pomidorowym
500 g mięsa wieprzowego (szynka, łopatka)
pół cebuli
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczki kucharka
3-4 ziarna jałowca
2 kromki chleba
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól
pieprz
czerwona papryka słodka
szczypta bazylii
szczypta ziół prowansalskich
1 łyżka kaparów
2-3 pieczarki
4-5 łyżek wywaru
do sosu
koncentrat pomidorowy ok 2 łyżki
1 łyżka mąki
szczypiorek
koperek
Mięso umyć włożyć do garnka, zalać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie , kucharek i jałowiec. Ugotować do miękkości.
Mięso wystudzić, wywar przecedzić i pozostawić. Mięso zmielić wraz z chlebem i czosnkiem. Pieczarki drobno posiekać i przyrumienić na patelni, dodać do masy mięsnej, dodać też kapary jajka i przyprawy. Masę wymieszać i w razie potrzeby, gdyby była za sucha, dodać odrobinę wywaru.
Z masy robić pulpety, wielkości brzoskwini. Zagotować wywar i partiami ugotować w nim pulpety (ok. 5-7 min). Wyjąć, ułożyć w naczyniu i przygotować z reszty wywaru sos, dodając koncentrat pomidorowy i rozrobioną w odrobinie wody mąkę. Posypać szczypiorkiem i koperkiem. Podawać z młodymi ziemniaczkami i sałatą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.