Prawa autorskie
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..
3 lipca 2011
Wieprzowina teriyaki z kalarepką
wieprzowina (łopatka) 350 g
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
szczypta tymianku
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
pół łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
2 łyżeczki sosu teriyaki
2 kalarepki
1 marchewka
pół cebuli
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
tłuszcz do smażenia ok 2 łyżki
pól szkl rosołu
Mięso pokroić w paseczki. Oliwę wymieszać z tymiankiem, gałką muszkatołową, imbirem. sokiem z cytryny, papryką i sosem teriyaki.
Marynatę dodać do mięsa i wymieszać. Odstawić na ok 2 godziny.
Kalarepkę i marchewkę pokroić w słupki, cebulę w pół talarki. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i na ostrym ogniu smażyć ok 5-7 min.
Na wierzch wyłożyć marchewkę kalarepkę i cebulę, podlać rosołem i dusić do miękkości ok 40 min
Podawać z ciemnym ryżem lub ziemniakami i sałatą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.