na ciasto
2 szkl mąki
pół szkl cukru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
nadzienie
300 g śliwek węgierek
100 g borówek
200 g serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżki cukru
4 białka
2 żółtka
Ciasto zagnieść i rozłożyć na dnie wysmarowanej tortownicy. Podpiec w temp ok 200 st. na rumiany kolor.
Serki homogenizowane wymieszać z żółtkami, białka ubić na pianę, stopniowo dodać cukier i jeszcze ubijać. Dodać serek z żółtkami.
Wylać na podpieczone ciasto i ułożyć wydrylowane i przekrojone na 4 części śliwki, wolne miejsca wypełnić borówkami. Piec ok 30-40 min. w temp 200 st.
Ale apetycznie wygląda! I wydaje się takie lekkie i puszyste, mam rację? ;)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda...:)
OdpowiedzUsuńA do jakiej wielkości tortownicy rozkładasz ciasto? :)
OdpowiedzUsuńszczerze mowiąc nie pamiętam w czym to ciasto pieklam, to bylo tak dawno. Myślę ze była to blaszka 20x30 , w niej najczęściej piekę ciasta :)
UsuńDzięki :)
Usuń