Pomarańczowe ciasto z dynią



500 g oczyszczonej dyni
300 g mąki
4 jajka
200 g cukru
2 łyżki skórki pomarańczowej
cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny Kasia
aromat pomarańczowy





Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Suche składniki (mąkę, cukier, przyprawy, sodę i proszek) wymieszać, Jajka rozbić dodać rozpuszczoną margarynę Kasia, suche składniki, posiekaną skórkę pomarańczową i startą dynię, dobrze wymieszać. Niewielką blaszkę lub formę keksówkę wyłożyć papierem, nasmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika na ok 1 godzinę temp ok 180 st.
Sprawdzać patyczkiem. W razie potrzeby dopiec.

Komentarze

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.