naleśniki:
1 szkl mąki gryczanej
2 szkl mąki pszennej
2 jajka
1 szkl mleka
2-3 łyżki oleju
szczypta soli
szczypta pieprzu
nadzienie:
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej czerwonej papryki
100 g kapusty pekińskiej
szczypiorek
natka pietruszki
sól
pieprz
100 g mozzarelli
100 g żółtego sera startego
Ze składników powyżej przygotować ciasto naleśnikowe o konsystencji takiej jak na zwykłe naleśniki. Usmażyć.
Włoszczyznę (marchew, pietruszkę, cebule, seler i czosnek) oczyścić, umyć zalać bulionem i ugotować do miękkości.
Wywar odcedzić do naczynia (częściowo nam się przyda)
Warzywa pokroić w kosteczkę, dodać paprykę, pokrojoną w kostkę kapustę podlać wywarem i dusić ok 15 min. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i odparować.
Dodać sporo szczypiorku i natki pietruszki, wymieszać.
Na naleśniki nakładać porcje warzyw, posypać żółtym serem, położyć plaster mozzarelli i tworząc sakiewkę ustawić w naczyniu żaroodpornym obok siebie i zapiec krótko, tak by ser się rozpuścił, można posypać oregano.
Przed podaniem posypać natką i polać dowolnym sosem pomidorowym.
Można zrobić tez wersję tradycyjną zwijając naleśniki w rulony.
chodzą za mną naleśniki gryczane od dłuższego czasu, ale nie potrafię nigdzie znaleźć mąki gryczanej. Twoje wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJa miele kasze na mąke , najprostrza sprawa :))
OdpowiedzUsuńNigdy na to nie wpadłam. Może być kasza prażona? Dzięki za podpowiedz, teraz zostaje mi pichcić bliny i galettes :)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOczywiście że może być prażona. Każda jest dobra.:) Tylko nie mozna uzywać samej gryczanej , polecam mieszać z pszenną 2:1 gdyż bliny czy nalesniki z samej gryczanej są za suche.
Usuń