Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

22 lipca 2012

Mostek cielęcy w warzywach i ziołach



mostek cielęcy ok 1 kg

na marynatę;
szczypta majeranku
pół łyżeczki tymianku
szczypta oregano
pół łyżeczki rozmarynu
pół łyżeczki papryki słodkiej
3 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz
ocet balsamiczny
wino ok pół szklanki


2 marchewki
kawałek papryki
1 duża cebula
świeży tymianek
100 g drobnych pieczarek


Mięso oczyścić z błon, poporcjowac i umyć. Produkty na marynatę wymieszać, dodać ok 2 łyzki octu balsamicznego i trochę oliwy ok 3-4 łyżki.
Mięso włożyć do miski i zalać marynatą. Odstawić na ok 12 godzin.
Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu i przyrumienić na ostrym ogniu wszystkie kawałki cielęciny, przełożyć do naczynia do duszenia, dodać resztę marynaty, pokrojoną cebulę, paprykę i marchewkę posiekaną w spore kawałki.  Włożyć gałązki tymianku i dusić na wolnym ogniu ok 1 godzinę.  W połowie duszenia na drugiej patelni przyrumienić przekrojone na pół pieczarki i dodać do cielęciny

Podawać z sezonowymi sałatkami, fasolką szparagową i pieczonymi ziemniaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...