mostek cielęcy ok 1 kg
na marynatę;
szczypta majeranku
pół łyżeczki tymianku
szczypta oregano
pół łyżeczki rozmarynu
pół łyżeczki papryki słodkiej
3 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz
ocet balsamiczny
wino ok pół szklanki
2 marchewki
kawałek papryki
1 duża cebula
świeży tymianek
100 g drobnych pieczarek
Mięso oczyścić z błon, poporcjowac i umyć. Produkty na marynatę wymieszać, dodać ok 2 łyzki octu balsamicznego i trochę oliwy ok 3-4 łyżki.
Mięso włożyć do miski i zalać marynatą. Odstawić na ok 12 godzin.
Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu i przyrumienić na ostrym ogniu wszystkie kawałki cielęciny, przełożyć do naczynia do duszenia, dodać resztę marynaty, pokrojoną cebulę, paprykę i marchewkę posiekaną w spore kawałki. Włożyć gałązki tymianku i dusić na wolnym ogniu ok 1 godzinę. W połowie duszenia na drugiej patelni przyrumienić przekrojone na pół pieczarki i dodać do cielęciny
Podawać z sezonowymi sałatkami, fasolką szparagową i pieczonymi ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.