Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

9 września 2012

Kurczak korzenny i buraczki w glazurze


1 kurczak ok 2 kg

marynata;
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta przyprawy do piernika
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru
ćwierć łyżeczki soli
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy

buraczki;
1 kg buraczków
100 g miodu
100 g wina
1 łyżka oleju



Buraczki ugotować, wystudzić i obrać ze skórki.
Kurczaka umyć i oczyścić. Produkty na marynatę wymieszać i przy pomocy pędzelka nasmarować całego kurczaka dokładnie, w środku też. Odstawić na 2-3 godziny.






Piekarnik nagrzać na 220 st. Kurczaka ułożyć w brytwance  podlać wodą i resztkami marynaty. Wstawić do gorącego piekarnika na ok półtorej godziny. Polewać od czasu do czasu.
W razie zbyt wczesnego podpiekania skórki przykryć kurczaka kawałkiem folii aluminiowej.





Buraczki pokroić na plastry, podlać miodem wymieszanym z winem i olejem, dusić od czasu do czasu mieszając aż do momentu odparowania płynu.

2 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...