Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

23 września 2012

Serek topiony z kminkiem i chili

Domowy serek topiony z kminkiem i chili
Ser ok 500 g
pół łyżeczki kminku
2 szczypty suszonej papryczki chili
sól
1 łyżka masła
1 żółtko




Ser (najlepiej domowy) należy pokruszyć , obwiązać ściereczką i pozostawić na ok 3 dni w temperaturze pokojowej. Kiedy jest już ciąglisty w małym garnuszku rozpuścić masło, dodać zjełczały ser i mieszać aż się rozpuści. Dodać przyprawy i sól do smaku. Jeszcze gotować na wolnym ogniu aż będzie gęsty i ciąglisty.
Zdjąć z ognia dodać żółtko i energicznie wymieszać,


Serek przelać do miseczki lub foremki i wystudzić.







Serki można również przyprawić samą papryką, słodką i ostrą lub dodać inne zioła.
Wlać w dekoracyjne małe foremki silikonowe..


3 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...