Domowy serek topiony z kminkiem i chili |
pół łyżeczki kminku
2 szczypty suszonej papryczki chili
sól
1 łyżka masła
1 żółtko
Ser (najlepiej domowy) należy pokruszyć , obwiązać ściereczką i pozostawić na ok 3 dni w temperaturze pokojowej. Kiedy jest już ciąglisty w małym garnuszku rozpuścić masło, dodać zjełczały ser i mieszać aż się rozpuści. Dodać przyprawy i sól do smaku. Jeszcze gotować na wolnym ogniu aż będzie gęsty i ciąglisty.
Zdjąć z ognia dodać żółtko i energicznie wymieszać,
Serek przelać do miseczki lub foremki i wystudzić.
Serki można również przyprawić samą papryką, słodką i ostrą lub dodać inne zioła.
Wlać w dekoracyjne małe foremki silikonowe..
Wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńDomowy serek topiony? Jestem pod wrażeniam:)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się taka aromatyczna wersja :)
OdpowiedzUsuń