Pstrąg smażony |
Pstrąg smażony |
2 świeże pstrągi każdy ok 300 g
2 łyżki oliwy
sok z cytryny
sól
1 łyżka mąki
olej do smażenia na średnio głębokim tłuszczu
Pstrągi skropić oliwą i sokiem z cytryny. Odstawić.
W tym czasie przygotować ziemniaki na frytki i sałatkę. Kliknij tu
W głębokiej patelni (wook) rozgrzać tłuszcz, ryby posypać solą i mąką.
Ułożyć w tłuszczu i smażyć z każdej strony ok 5-7 min. Uważając by ryby się nie przypaliły.
Delikatnie wyjąć i ułożyć na półmisku. skropić sokiem z cytryny, udekorować cytryną i natką pietruszki, podać z frytkami i sałatką.
Pstrąg smażony |
Mniam, dawno nie jadłam pstrąga..
OdpowiedzUsuń