100 g ciecierzycy suchej
pół główki kapusty pekińskiej
1 kwaśne jabłko
1 marchewka
1 średnia cebula
natka pietruszki
ok 10 szt zielonych oliwek
na sos
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki musztardy
szczypta oregano
szczypta koperku suszonego
szczypta chili
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny
Ciecierzycę namoczyć jeden dzień wcześniej.
Ugotować w osolonym wrzątku, ok 30 min, odcedzić, wystudzić.
Kapustę drobno poszatkować, cebulę posiekać drobno, jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce, dodać pokrojone na plasterki oliwki i ciecierzycę, posypać grubo natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny.
Produkty na sos włożyć do słoiczka i energicznie wstrząsnąć.
Polać sałatkę i wymieszać.
Sałatka z ciecierzycą |
1 kwaśne jabłko
1 marchewka
1 średnia cebula
natka pietruszki
ok 10 szt zielonych oliwek
na sos
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki musztardy
szczypta oregano
szczypta koperku suszonego
szczypta chili
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny
Ciecierzycę namoczyć jeden dzień wcześniej.
Ugotować w osolonym wrzątku, ok 30 min, odcedzić, wystudzić.
Kapustę drobno poszatkować, cebulę posiekać drobno, jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce, dodać pokrojone na plasterki oliwki i ciecierzycę, posypać grubo natką pietruszki i skropić sokiem z cytryny.
Produkty na sos włożyć do słoiczka i energicznie wstrząsnąć.
Polać sałatkę i wymieszać.
Zrobiłem i wyszła zakopiście, po prostu rewelka, goście zachwyceni. Oby tak dalej!
OdpowiedzUsuń