Gruszki z żurawiną, rumem i czekoladą |
garść suszonej żurawiny
2 łyżki rumu
2 goździki
kawałek kory cynamonu
4 łyżki cukru
polewa czekoladowa
ciemny cukier ok 2 łyżki
Gruszki obrać ze skórki, od strony szypułka kwiatowego wyciąć gniazda nasienne.
W garnuszku zagotować ok pół litra wody dodać cukier, cynamon i goździki. Włożyć gruszki stopniowo np. po dwie i gotować ok 5 min. Wyjąć osączyć i wystudzić.
(w tej zalewie możemy jeszcze ugotować jabłka na inny deser wiec nie wylewamy jej)
Żurawinę namoczyć w rumie i pozostawić aż trochę zmięknie.
Do środka każdej gruszki włożyć trochę żurawiny, gruszki umoczyć w ciemnym cukrze i ustawić w naczyniu. Wstawić do lodówki do schłodzenia. tymczasem rozpuścić polewę czekoladową i polać obficie gruszki. Można na papierze pergaminowym wykonać małe ozdoby np w kształcie nutek, kluczy wiolinowych lub inne. Schłodzić i udekorować gruszki. Resztę rumu w którym moczyła się żurawina podlać pod ustawione gruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.