Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

18 stycznia 2013

Gruszki z żurawiną, rumem i czekoladą

Gruszki z żurawiną, rumem i czekoladą
4 gruszki
garść suszonej żurawiny
2 łyżki rumu
2 goździki
kawałek kory cynamonu
4 łyżki cukru
polewa czekoladowa
ciemny cukier ok 2 łyżki











Gruszki obrać ze skórki, od strony szypułka kwiatowego wyciąć gniazda nasienne.

W garnuszku zagotować ok pół litra wody dodać cukier, cynamon i goździki.  Włożyć gruszki stopniowo np. po dwie i gotować ok 5 min. Wyjąć osączyć i wystudzić. 
(w tej zalewie możemy jeszcze ugotować jabłka na inny deser wiec nie wylewamy jej)
Żurawinę namoczyć w rumie i pozostawić aż trochę zmięknie.
 Do środka każdej gruszki włożyć trochę żurawiny, gruszki umoczyć w ciemnym cukrze i ustawić w naczyniu. Wstawić do lodówki do schłodzenia. tymczasem rozpuścić polewę czekoladową i polać obficie gruszki. Można na papierze pergaminowym wykonać małe ozdoby np w kształcie nutek, kluczy wiolinowych lub inne. Schłodzić i udekorować gruszki. Resztę rumu w którym moczyła się żurawina podlać pod ustawione gruszki. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...