Ośmiorniczki z rybą |
przyprawa do ryb
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka oliwy
ciasto francuskie
jajko do smarowania
kminek do posypania
goździki na oczy
Rybę pokroić na kawałeczki średnio wielkości małej łyżeczki .
Skropić oliwą, sokiem z cytryny i posypać przyprawą do ryby .
Ciasto pokroić na kwadraty ok 10x10 cm każdy kwadrat naciąć 7 razy tak by powstało 8 macek ośmiornicy i brzeg ok 3 cm w który zawiniemy kawałeczek ryby.
Zawinąć rybę w ciasto, obrócić głową do góry, wierzchołek zakleić ułożyć na blaszce wyłożonej papierem tak by wszystkie macki były rozpostarte dookoła a na środku głowa.
Wetknąć goździki jako oczy posmarować białkiem i posypać minimalnie kminkiem.
Ośmiorniczki z rybą |
Wstawić do nagrzanego piekarnika ok 200 st. piec ok 15 min do ładnego zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.