Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

31 stycznia 2013

Gulasz zapiekany pod francuskim ciastem

Gulasz  zapiekany pod francuskim ciastem
600 g mięsa wieprzowina od szynki
1 cebula
2 marchewki
kilka grzybków suszonych
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki keczupu
pół szkl czerwonej soczewicy
papryka
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki suszonych pomidorów
1 łyżeczka cukru
szczypta chili
szczypta kminku
4-5 średnich ziemniaków
100 g żółtego sera
ciasto francuskie
jajko do posmarowania
kminek do posypania

Mięso pokroić na kawałki, niezbyt małe, cebulę przekroić w ósemki, marchewkę w grube słupki,
seler na kawałeczki, drobno posiekać czosnek.
Wszystko włożyć do garnka do duszenia, dodać grzybki  i przyprawy, podlać wodą lub bulionem ok 1 szkl. Wymieszać i gotować pod przykryciem ok 20 min, po tym czasie do zagęszczenia dodać czerwoną soczewicę i teraz należy mieszać nieco częściej.
W międzyczasie obrać i ugotować ziemniaki, odcedzić i przekroić na dość spore kawałki.
Gulasz należy gotować ok godzinę. W razie potrzeby dodać wody lub bulionu.

Do gulaszu dodać ziemniaki, nałożyć do kamionkowych miseczek posypać startym żółtym serem i przykryć ponacinanym lekko ciastem francuskim. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem.

Gulasz  zapiekany pod francuskim ciastem






Zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku, 200 st ok 40 min. Do czasu kiedy ciasto ładnie się przyrumieni.
Gulasz  zapiekany pod francuskim ciastem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...