Placek węgierski



na placki
500 g ziemniaków
2 łyżki mąki
1 cebula
1 marchewka
pieprz
sól
szczypta chili
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka proszku do piecz.

na sos
500 g mięsa mielonego
1 cebula
100 g pieczarek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 papryka
przyprawa węgierska
pieprz
sól
bazylia
majeranek
natka selera
papryka czerwona ok 1 łyżeczka
pół szkl wody











Ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce , razem z cebulą i czosnkiem, dodać mąkę i przyprawić do smaku, dodać proszek do pieczenia, wymieszać dokładnie. Smażyć duże placki wielkości naleśnika.

Sos:
Na patelni podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać mięso, chwilę podsmażyć i podlać wodą, dodać koncentrat i pokrojoną paprykę. Dusić pod przykryciem, po 10 minutach odkryć i odparować.

Placki podawać złożone na pół z dużą ilością sosu.


Komentarze

  1. A gdzie ten proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie rozumiem... przecież jest w składnikach na placki.. to juz domyslić sie tak trudno? zaraz dopiszę i wytłumaczę jak sołtys krowie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.