To rzadkie warzywo udało mi się wyhodować we własnym ogródku.
Nie są to co prawda okazy zbyt duże, a raczej małe ale nie szkodzi, za rok postaram się o inne stanowisko dla fasolki i posadzę znów.
fasolka chińska ok 500 g
mozzarella z bloku ok 100g
6 plastrów boczku
oregano
łyżeczka bułki tartej
tłuszcz do formy
na zapiekankę
5 ziemniaków
1 mała cukinia
ok 600 ml beszamelu
Fasolkę oczyścić, włożyć na wrzątek na kilka minut, wyjąć, wystudzić.
Podzielić na 6 porcji, każdą porcję zawinąć w boczek razem z plasterkiem mozzarelli.
Resztę sera zetrzeć. Ułożyć w natłuszczonej formie do pieczenia, posypać tartą bułką, serem i szczyptą oregano.
Ziemniaki obrać i ugotować przez 10 min. Odcedzić, wystudzić i pokroić w plastry.
Cukinię również pokroić w plasterki, przekładając na przemian ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować beszamel. (przyrumienić cebulkę na maśle, dodać 4 łyżki mąki i ok 500 mleka) mieszać, gdy powstaną grudki zmiksować sos blenderem i w razie potrzeby dodać jeszcze mleka, ma powstać sos o konsystencji gęste śmietany. na koniec do sosu dodać całe jajko i wymieszać energicznie, doprawić solą, pieprzem i imbirem. Oblać ułożone ziemniaki i cukinię, posypać odrobiną sera żółtego zapiekać ok 40 min.
po ok 25 minutach wstawić do piekarnika fasolki w boczku. Zapiekać 15 min.
Nie są to co prawda okazy zbyt duże, a raczej małe ale nie szkodzi, za rok postaram się o inne stanowisko dla fasolki i posadzę znów.
fasolka chińska ok 500 g
mozzarella z bloku ok 100g
6 plastrów boczku
oregano
łyżeczka bułki tartej
tłuszcz do formy
na zapiekankę
5 ziemniaków
1 mała cukinia
ok 600 ml beszamelu
Fasolkę oczyścić, włożyć na wrzątek na kilka minut, wyjąć, wystudzić.
Podzielić na 6 porcji, każdą porcję zawinąć w boczek razem z plasterkiem mozzarelli.
Resztę sera zetrzeć. Ułożyć w natłuszczonej formie do pieczenia, posypać tartą bułką, serem i szczyptą oregano.
Ziemniaki obrać i ugotować przez 10 min. Odcedzić, wystudzić i pokroić w plastry.
Cukinię również pokroić w plasterki, przekładając na przemian ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować beszamel. (przyrumienić cebulkę na maśle, dodać 4 łyżki mąki i ok 500 mleka) mieszać, gdy powstaną grudki zmiksować sos blenderem i w razie potrzeby dodać jeszcze mleka, ma powstać sos o konsystencji gęste śmietany. na koniec do sosu dodać całe jajko i wymieszać energicznie, doprawić solą, pieprzem i imbirem. Oblać ułożone ziemniaki i cukinię, posypać odrobiną sera żółtego zapiekać ok 40 min.
po ok 25 minutach wstawić do piekarnika fasolki w boczku. Zapiekać 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.