Na 2 osoby
4 skrzydełka
2 łyżki oliwy
2 lyzki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka sosu teriyaki
1 łyżeczka cukru
50 ml białego półwytrawnego wina
pieprz
szczypta majeranku
1 szl ryżu
sól
łyżeczka suszonych pomidorów
łyżka oleju
szczypta bazylii
2 małe cukinie
1 pomidor
pół cebuli
3 ząbki czosnku
sól
pieprz oregano
olej do smażenia
Ryż wypłukać dokładnie, Nastawić 2 szkl wody , dodać olej i łyżeczkę soli, wsypać ryż i gotować do momentu aż wchłonie wodę. Do ryżu dodać suszone pomidory , bazylię i 1 rozgnieciony ząbek czosnku, wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić.
Cukinię przekroić w poprzek na 3-4 cm kawałki i przy pomocy (np. foremki lub przyrządu do wydrążania jabłek) wyciąć całe środki pozostawiając nie uszkodzoną skórkę.
Przygotować garnek z sitem do gotowania na parze, ustawić wszystkie wydrążone kawałki i parować przez 8-10 min. Ostrożnie wyjąć i wystudzić.
Skrzydełka przyumienić na patelni, na odrobinie tłuszczu. Do rondelka wlać wino, sosy sojowe dodać cukier i 50 ml wody, włożyć podsmażone skrzydełka , zanurzyć w powstałym sosie i dusić pod przykryciem, obrócić co najmniej dwa razy przed zakończeniem duszenia.
Na patelnię na której smażyły się skrzydełka włożyć pokrojone wnętrza cukinii , pomidora, cebulę i czosnek. Smażyć kilka minut, mieszając. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
Cukiniowe kubeczki napełnić gorącym ryżem i ustawić na talerzach. Przybrać listkiem pietruszki.
Ułożyć po dwa skrzydełka i po trochu smażonych warzyw.
4 skrzydełka
2 łyżki oliwy
2 lyzki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka sosu teriyaki
1 łyżeczka cukru
50 ml białego półwytrawnego wina
pieprz
szczypta majeranku
1 szl ryżu
sól
łyżeczka suszonych pomidorów
łyżka oleju
szczypta bazylii
2 małe cukinie
1 pomidor
pół cebuli
3 ząbki czosnku
sól
pieprz oregano
olej do smażenia
Ryż wypłukać dokładnie, Nastawić 2 szkl wody , dodać olej i łyżeczkę soli, wsypać ryż i gotować do momentu aż wchłonie wodę. Do ryżu dodać suszone pomidory , bazylię i 1 rozgnieciony ząbek czosnku, wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić.
Cukinię przekroić w poprzek na 3-4 cm kawałki i przy pomocy (np. foremki lub przyrządu do wydrążania jabłek) wyciąć całe środki pozostawiając nie uszkodzoną skórkę.
Przygotować garnek z sitem do gotowania na parze, ustawić wszystkie wydrążone kawałki i parować przez 8-10 min. Ostrożnie wyjąć i wystudzić.
Skrzydełka przyumienić na patelni, na odrobinie tłuszczu. Do rondelka wlać wino, sosy sojowe dodać cukier i 50 ml wody, włożyć podsmażone skrzydełka , zanurzyć w powstałym sosie i dusić pod przykryciem, obrócić co najmniej dwa razy przed zakończeniem duszenia.
Na patelnię na której smażyły się skrzydełka włożyć pokrojone wnętrza cukinii , pomidora, cebulę i czosnek. Smażyć kilka minut, mieszając. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
Cukiniowe kubeczki napełnić gorącym ryżem i ustawić na talerzach. Przybrać listkiem pietruszki.
Ułożyć po dwa skrzydełka i po trochu smażonych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.