Na 2 osoby
4 skrzydełka
2 łyżki oliwy
2 lyzki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka sosu teriyaki
1 łyżeczka cukru
50 ml białego półwytrawnego wina
pieprz
szczypta majeranku
1 szl ryżu
sól
łyżeczka suszonych pomidorów
łyżka oleju
szczypta bazylii
2 małe cukinie
1 pomidor
pół cebuli
3 ząbki czosnku
sól
pieprz oregano
olej do smażenia
Ryż wypłukać dokładnie, Nastawić 2 szkl wody , dodać olej i łyżeczkę soli, wsypać ryż i gotować do momentu aż wchłonie wodę. Do ryżu dodać suszone pomidory , bazylię i 1 rozgnieciony ząbek czosnku, wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić.
Cukinię przekroić w poprzek na 3-4 cm kawałki i przy pomocy (np. foremki lub przyrządu do wydrążania jabłek) wyciąć całe środki pozostawiając nie uszkodzoną skórkę.
Przygotować garnek z sitem do gotowania na parze, ustawić wszystkie wydrążone kawałki i parować przez 8-10 min. Ostrożnie wyjąć i wystudzić.
Skrzydełka przyumienić na patelni, na odrobinie tłuszczu. Do rondelka wlać wino, sosy sojowe dodać cukier i 50 ml wody, włożyć podsmażone skrzydełka , zanurzyć w powstałym sosie i dusić pod przykryciem, obrócić co najmniej dwa razy przed zakończeniem duszenia.
Na patelnię na której smażyły się skrzydełka włożyć pokrojone wnętrza cukinii , pomidora, cebulę i czosnek. Smażyć kilka minut, mieszając. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
Cukiniowe kubeczki napełnić gorącym ryżem i ustawić na talerzach. Przybrać listkiem pietruszki.
Ułożyć po dwa skrzydełka i po trochu smażonych warzyw.
4 skrzydełka
2 łyżki oliwy
2 lyzki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka sosu teriyaki
1 łyżeczka cukru
50 ml białego półwytrawnego wina
pieprz
szczypta majeranku
1 szl ryżu
sól
łyżeczka suszonych pomidorów
łyżka oleju
szczypta bazylii
2 małe cukinie
1 pomidor
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMSXBf2AKFDrLvJ6ldyIK1hfHWy4ZoowjP1kHQlX1orfaisq2gLexHPSU83-vkua55R9Vw-WWE_6kqDSInQejI_5iDHUBmU8bSpa26YNXGjnP7RhcVHDzbr4cXk81rUEe_V_NHMM_VI6PO/s640/skrzyde%C5%82ka+teriyaki+i+ry%C5%BC+w+cukiniowym+suschi1b.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhBxB31KqVWHJVGe-vn6aQUuY3RQFM9coZvFmLF3Df-QEH2ZbUgkVDNdPOUaDIXTaYAeUenjB77tkiQgJn31pMGpvmMYn5zAdxGR-hkLfJ9O7aUB1rSLDj2TdpZZFU3eXrs1AQskC9fvtLt/s640/skrzyde%C5%82ka+teriyaki+i+ry%C5%BC+w+cukiniowym+suschib2.jpg)
sól
pieprz oregano
olej do smażenia
Ryż wypłukać dokładnie, Nastawić 2 szkl wody , dodać olej i łyżeczkę soli, wsypać ryż i gotować do momentu aż wchłonie wodę. Do ryżu dodać suszone pomidory , bazylię i 1 rozgnieciony ząbek czosnku, wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić.
Cukinię przekroić w poprzek na 3-4 cm kawałki i przy pomocy (np. foremki lub przyrządu do wydrążania jabłek) wyciąć całe środki pozostawiając nie uszkodzoną skórkę.
Przygotować garnek z sitem do gotowania na parze, ustawić wszystkie wydrążone kawałki i parować przez 8-10 min. Ostrożnie wyjąć i wystudzić.
Skrzydełka przyumienić na patelni, na odrobinie tłuszczu. Do rondelka wlać wino, sosy sojowe dodać cukier i 50 ml wody, włożyć podsmażone skrzydełka , zanurzyć w powstałym sosie i dusić pod przykryciem, obrócić co najmniej dwa razy przed zakończeniem duszenia.
Na patelnię na której smażyły się skrzydełka włożyć pokrojone wnętrza cukinii , pomidora, cebulę i czosnek. Smażyć kilka minut, mieszając. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
Cukiniowe kubeczki napełnić gorącym ryżem i ustawić na talerzach. Przybrać listkiem pietruszki.
Ułożyć po dwa skrzydełka i po trochu smażonych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.