na ciasto
300 g mąki
1 jajko
1 żółtko
szczypta soli
łyżeczka papryczki słodkiej
szczypta suszonej chili
3 łyżki wody
150 g margaryny
nadzienie
250 g sera
1 jajko
1 białko
200 ml śmietany 18 %
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka bazyli
łyżeczka oregano
łyżeczka suszoej natki pietruszki
sól
pieprz
2-3 pomidory
50 g sera feta (posypać ziołami i skropić oliwą lub gotowy w ziołach)
papryka czerwona
Ciasto zagnieść, wylepić formę do tarty i podpiec w nagrzanym piekarniku ok 20 min temp 200 st
Ser utrzeć z jajkami, śmietaną i przyprawami. Na podpieczoną tartę rozłożyć pomidory pokrojone w kostkę, przykryć masą serową , rozłoćyć cienko pokrojone krążki papryki i posypać serem feta.
Zapiec w temp 180 st przez pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.