3 golonki
1 fenkuł
1 cebula
1 por
3 marchewki
gałązka rozmarynu
3/4 szkl wina czerwonego półwytrawnego
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżeczki cukru trzcinowego brązowego
pieprz
sól
majeranek
woda lub bulion
3-4 łyżki śmietany
Golonki umyć. Do głębokiej patelni wrzucić pokrojony w pióro fenkuł, pokrojoną w pióro cebulę, por pokroić na plasterki, marchewkę na kawałeczki ok 3-4 cm .. Podlać niewielką ilością tłuszczu i podsmażyć kilka minut. Ułożyć golonki, podlać 1 szkl wody, dodać wino i ocet balsamiczny oraz majeranek pieprz i rozmaryn w całości. Dusić pod przykryciem , od czasu do czasu obracając i podlewać wodą lub bulionem w razie potrzeby, aż do miękkości. pod koniec golonki posypać cukrem brązowym i posolić do smaku, jeszcze potrzymać pod przykryciem. Kiedy golonki są juz gotowe, wyjąć je na talerz a warzywa z pozostałym wywarem zmiksować z dodatkiem śmietany, wstawić na chwilę na ogień.
Golonki podałam z sosem warzywnym i sałatką ziemniaczaną z buraczkami
Opublikowane w
Od samego patrzenia ślinka mi kapie :)
OdpowiedzUsuń