3 golonki
1 fenkuł
1 cebula
1 por
3 marchewki
gałązka rozmarynu
3/4 szkl wina czerwonego półwytrawnego
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżeczki cukru trzcinowego brązowego
pieprz
sól
majeranek
woda lub bulion
3-4 łyżki śmietany
Golonki umyć. Do głębokiej patelni wrzucić pokrojony w pióro fenkuł, pokrojoną w pióro cebulę, por pokroić na plasterki, marchewkę na kawałeczki ok 3-4 cm .. Podlać niewielką ilością tłuszczu i podsmażyć kilka minut. Ułożyć golonki, podlać 1 szkl wody, dodać wino i ocet balsamiczny oraz majeranek pieprz i rozmaryn w całości. Dusić pod przykryciem , od czasu do czasu obracając i podlewać wodą lub bulionem w razie potrzeby, aż do miękkości. pod koniec golonki posypać cukrem brązowym i posolić do smaku, jeszcze potrzymać pod przykryciem. Kiedy golonki są juz gotowe, wyjąć je na talerz a warzywa z pozostałym wywarem zmiksować z dodatkiem śmietany, wstawić na chwilę na ogień.
Golonki podałam z sosem warzywnym i sałatką ziemniaczaną z buraczkami
Opublikowane w
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6l07EMTboHGjiioCXBFm5dfNQFHqPn4nZZvpVheq8yHIFbVD1bJog428Thm9GwCfwdwBMRY-WKoRnxZv5pWzWsYdHtuY-nRQ50qLEG94E_uyMn-ulG4wcfZwSEN1nNy-9-jsK9-fb9UzW/s1600/br.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgWrTpr55i-if89ivZQrxEVdlYRhwPilMdXmnxNhgDUZzYY1FWbQvnM7PTE6sfScW67HlJAdW9PStKucx85LlvH1pjtXZye9k9jOOqp7bs-0y5umBozbIBxzMRF_bPTDWTmJv51gdsZ1Si8/s1600/k,MjMyNjYzMDgsMjgyMzA4,f,logoNaj_1_.gif)
Od samego patrzenia ślinka mi kapie :)
OdpowiedzUsuń