700 g mięsa wieprzowego (szynka,łopatka)
100 ml wina czerwonego półwytrawnego
3 łyżki oliwy
szczypta chili
1 łyżka miodu
pół łyżeczki kolendry
pół łyżeczki pieprzu
2 łyżki octu winnego
1 bakłażan
1 pomidor
pół ogórka
natka pietruszki
koperek
ziemniaki
Mięso umyć osuszyć, pokroić w plastry, rozbić trochę młotkiem, nie za mocno.
Kolendrę utłuc w moździeżu z pieprzem, dodać oliwę, ocet, sól, pieprz, miód, wino, wymieszać i zwilżyć wszystkie plastry układając je w naczyniu. Zalać resztą marynaty.
Odstawić na kilka do kilkunastu godzin.
Bakłażan pokroić w plastry, posolić i odstawić na godzinę, w tym czasie przygotować ziemniaki.
Ustawić grill elektryczny, ułożyć mięso, bakłażana wypłukać i osuszyć, również ułożyć na grilu.
Bakłażana i mięso zwilżać oliwą i piec z obu stron. Bakłażan upiecze sie wcześniej wiec można go położyć na mięsie by nie stygł i piec jeszcze trochę.
Podać z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem. Mięso przykryte bakłażanem udekorować pomidorem i ogórkiem, resztę bakłazana ułożyć na talerzu jako dodatek do obiadu, udekorować natką.
100 ml wina czerwonego półwytrawnego
3 łyżki oliwy
szczypta chili
1 łyżka miodu
pół łyżeczki kolendry
pół łyżeczki pieprzu
2 łyżki octu winnego
1 bakłażan
1 pomidor
pół ogórka
natka pietruszki
koperek
ziemniaki
Mięso umyć osuszyć, pokroić w plastry, rozbić trochę młotkiem, nie za mocno.
Kolendrę utłuc w moździeżu z pieprzem, dodać oliwę, ocet, sól, pieprz, miód, wino, wymieszać i zwilżyć wszystkie plastry układając je w naczyniu. Zalać resztą marynaty.
Odstawić na kilka do kilkunastu godzin.
Bakłażan pokroić w plastry, posolić i odstawić na godzinę, w tym czasie przygotować ziemniaki.
Ustawić grill elektryczny, ułożyć mięso, bakłażana wypłukać i osuszyć, również ułożyć na grilu.
Bakłażana i mięso zwilżać oliwą i piec z obu stron. Bakłażan upiecze sie wcześniej wiec można go położyć na mięsie by nie stygł i piec jeszcze trochę.
Podać z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem. Mięso przykryte bakłażanem udekorować pomidorem i ogórkiem, resztę bakłazana ułożyć na talerzu jako dodatek do obiadu, udekorować natką.
Opublikowany w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.