500 g mięsa mielonego z indyka
500 g dyni
1 jajko
1 cebula
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek
bułka tarta
1 łyżeczka pomidorów suszonych
szczypta ziela angielskiego mielonego
szczypta imbiru
olej do formy
Dynię pokroić na plastry o grubości 0,5 cm. włożyć do miski , dodać 2 łyżki oleju, pieprz ziołowy , szczyptę imbiru, sól do smaku i pieprz. Wymieszać by dynia była nawilżona tluszczem, ułożyć na blasze i piec przez 20 min w temp 180 st z nawiewem.
Mięso wymieszać z przyprawami, jajkiem i drobno posiekaną cebulą, dodać sól, pieprz, łyżeczkę majeranku szczyptę ziela angielskiego mielonego, i bułki tartej ok 5 łyżek, można dodawać stopniowo by mięso nie stało się za suche.
Formę do tarty lub keksówkę wysmarować tłuszczem i grubo wysypać bułką tartą.
Jeżeli robimy w formie do tarty rozłożyć połowę mięsa , upieczoną dynię, i na wierzch resztę mięsa, wyrównać zwilżonymi wodą rekami i na koniec olejem.
Piec tartę ok 20 min w temp 180 st z nawiewem
Podawać z kaszą kus kus i surówką.
500 g dyni
1 jajko
1 cebula
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek
bułka tarta
1 łyżeczka pomidorów suszonych
szczypta ziela angielskiego mielonego
szczypta imbiru
olej do formy
Dynię pokroić na plastry o grubości 0,5 cm. włożyć do miski , dodać 2 łyżki oleju, pieprz ziołowy , szczyptę imbiru, sól do smaku i pieprz. Wymieszać by dynia była nawilżona tluszczem, ułożyć na blasze i piec przez 20 min w temp 180 st z nawiewem.
Mięso wymieszać z przyprawami, jajkiem i drobno posiekaną cebulą, dodać sól, pieprz, łyżeczkę majeranku szczyptę ziela angielskiego mielonego, i bułki tartej ok 5 łyżek, można dodawać stopniowo by mięso nie stało się za suche.
Formę do tarty lub keksówkę wysmarować tłuszczem i grubo wysypać bułką tartą.
Jeżeli robimy w formie do tarty rozłożyć połowę mięsa , upieczoną dynię, i na wierzch resztę mięsa, wyrównać zwilżonymi wodą rekami i na koniec olejem.
Piec tartę ok 20 min w temp 180 st z nawiewem
Podawać z kaszą kus kus i surówką.
O boszszsz wyglada przeapetycznie :)
OdpowiedzUsuń