Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

30 listopada 2013

Precle i paluszki


pól kg mąki
4 dag drożdży
1 płaska łyżka soli,
 0,5 łyżeczki cukru
 ok 1 szklanki wody letniej,
 mak kminek.

Do 0,5 szklanki wody wsypać drożdże z cukrem, dokładnie wymieszać. Mąkę wsypać do miski dodajemy sól, robimy dołek i  wlać drożdże i wodę, wyrobić ciasto nakryć sciereczką, Kiedy ciasto wyrośnie, formować z ciasta precle i odstawić do wyrośnięcia. Precle wrzucić na chwilę na wrzątek, następnie wyjąć na deskę posypaną makiem i  kładziemy  na blaszkę. Można posypać również kminkiem. Piec w temp 175 st przez ok 20 min aż precle ladnie się zrumienią.




2 komentarze:

  1. mojego Sławka ulubione piwko :) pyszne te precle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. już dawno nie jadłem takich precelków.Ostatnio kilka lat temu w Krakowie.Te są pyszniutkie,tak wyglądają.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...