pól kg mąki
4 dag drożdży
1 płaska łyżka soli,
0,5 łyżeczki cukru
ok 1 szklanki wody letniej,
mak kminek.
Do 0,5 szklanki wody wsypać drożdże z cukrem, dokładnie wymieszać. Mąkę wsypać do miski dodajemy sól, robimy dołek i wlać drożdże i wodę, wyrobić ciasto nakryć sciereczką, Kiedy ciasto wyrośnie, formować z ciasta precle i odstawić do wyrośnięcia. Precle wrzucić na chwilę na wrzątek, następnie wyjąć na deskę posypaną makiem i kładziemy na blaszkę. Można posypać również kminkiem. Piec w temp 175 st przez ok 20 min aż precle ladnie się zrumienią.
mojego Sławka ulubione piwko :) pyszne te precle :)
OdpowiedzUsuńjuż dawno nie jadłem takich precelków.Ostatnio kilka lat temu w Krakowie.Te są pyszniutkie,tak wyglądają.
OdpowiedzUsuń